Projekt:
Implementering og skalering af CST-assistenten
Projektet er støttet med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond.
Projektet vil fjerne barrierer for implementering, som i dag er hæmmet af budgetbegrænsninger og personalemangel, skabe nye arbejdspladser og adgang eksportmarkeder.
Støttet af:
Demens er en indgribende lidelse for den enkelte, deres pårørende og de sociale- og sundhedssystemerne der skal supportere dem. Kognitiv Stimulations-Terapi (CST) er nutidens førende ikke-medicinske behandling af de primære demenssymptomer.
En række kommuner, ældre- og patientforeninger, er gået i samarbejde med SMV’en Brain+ om at implementere og skalere velfærdsteknologien, ’CST-assistenten’ i Danmark og åbne til implementering på eksportmarkedet England, og derved øge tilgængelighed af nutidens mest effektive og evidensbaserede demensterapi til et større antal borgere med mild-til-moderat demens.
Projektet vil fjerne barrierer for implementering, som i dag er hæmmet af budgetbegrænsninger og personalemangel, skabe nye arbejdspladser og adgang eksportmarkeder.
Deltagere i projektet:
Projektperiode:
Projektperioden er November 2023 til Oktober 2026.
Baggrund for COPI projektet
Demografiske ændringer, ressourceknaphed, flere multisyge borgere og udfordringer med personalerekrutering sætter velfærdssektoren under pres. For at sikre en velfungerende velfærdssektor, er der brug for nye velfærdsteknologiske løsninger til at håndtere nogle af udfordringerne, der i dag findes i velfærdssektoren.
På trods af potentialet i og forventningerne til at velfærdsteknologi kan være med til løfte velfærden, er anvendelsen af ny teknologi i den danske velfærdssektor i dag begrænset. En styrkelse af særligt den offentlige sektors optag og anvendelse af velfærdsteknologi bidrager samtidig til at understøtte en skalering af danske virksomheders velfærdsteknologiske løsninger, som kan øge konkurrenceevnen hos virksomhederne.
Ved at velfærdssektoren i højere grad implementerer og høster gevinsterne ved anvendelse af velfærdsteknologi, bliver Danmark et udstillingsvindue for resten af verden, hvilket øger chancen for, at de danske virksomheders løsninger også eksporteres til det globale marked.
På denne baggrund indkaldte Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ansøgninger inden for temaet ”Velfærdsteknologi”, til at accelerere implementering og skalering af velfærdsteknologiske løsninger i Danmark.
Projektets mål:
1) At opkvalificere minimum 110 fagfolk i CST-principperne og anvendeles af CST-Assistenten.
2) At afholde 50 CST-forløb.
3) At introducere CST-Assistenten til minimum 80 enheder, der ikke er med i projektet.
Hvad er CST?
CST er specielt-designede aktiviteter, leveret i en strukturet form
Kognitiv stimulationsterapi (CST) er en ikke-farmakologisk intervention til forbedring af de kognitive funktioner og livskvalitet hos personer med let til moderat demens.
CST leveres normalt af fagpersonale med speciale eller efteruddannelse i Demens og omfatter en række specielt-designede aktiviteter som f.eks. hukommelses-øvelser, ordspil og puslespil. Aktiviteterne er designet til at stimulere specifikke kognitive funktioner som f.eks. hukommelse, opmærksomhed, sprog og problemløsning i et interaktivt, socialt og samtalemæssigt miljø
Udviklet af Aimee Spector i 1990’erne
Metoden er udviklet af Aimee Spector i England i 1990’erne, og er i dag en internationalt anerkendt metode, udbredt i mere end 30 lande. CST omfatter en række specielt strukturerede sessioner som har til formål at forbedre og udfordre patienternes kognitive og kommunikative færdigheder.
Oversat til Dansk i 2019
Vi så heldige at have et tæt samarbejde med Rikke og Annette om udviklingen af CST-Assistenten som digitalt værktøj.
Over 100 studier bag metoden
Cochrane Library er en samling af databaser inden for medicin og andre sundhedsspecialer, der leveres af Cochrane og andre organisationer. Kernen er samlingen af Cochrane Reviews, en database med systematiske reviews og meta-analyser, der opsummerer og fortolker resultaterne af medicinsk forskning.
Hvorfor en digital CST-assistent?
Basis CST gruppeforløb gennemføres normalt i grupper af 5-8 personer over en periode på 7 uger (2 gange om ugen), hvor hver session varer ca. 45 minutter til 1 time.
Det er tidskrævende at forberede og gennemføre CST-sessioner.
Ifølge en markeds-undersøgelse kan forberedelsestiden være helt op til mellem 40 og 60 timer, når først facilitatoren er uddannet i CST-metoden, plus 1-2 timer før gennemførelsen af en gruppe-session, hvilket afholder mange kommuner fra at komme igang med CST.
Det er bl.a. derfor vi har udviklet Den digitale CST-Assistent; Et digitalt værktøj udviklet til CST-facilitatorer, der kan gøre forberedelsen af sessioner markant hurtigere og faciliteringen mere ensartet.
Ensartet levering
Spar tid på forberedelse og få mere tid til borgerne
Udviklet i samarbejde med VIA University College
Hvem står bag CST-assistenten?
Brain+ har til formål at udvikle omkostningseffektive demensbehandlinger og gøre dem tilgængelige for alle som digitale værktøjer, der kan hjælpe fagpersonale og familiære plejere i deres daglige arbejde samt hjælpe mennesker med let til moderat demens og deres pårørende til at leve et bedre liv.
I Brain+ er vi mere end 20 personer, der arbejder tæt sammen med kliniske forskere, terapeuter, mennesker med demens og pårørende for at lære og indarbejde borgerens behov i de løsninger, vi leverer. For at opnå dette har vi bl.a. et internt team af neuropsykologer og et udvidet team af tætte samarbejdspartnere i forsknings- og kliniske CST-fællesskaber for at sikre tæt dialog og relevans af det, vi udvikler.
I hvert land, hvor vi tilbyder Den digitale CST-Assistent, arbejder vi tæt sammen med forskere for at sikre en god kulturel tilpasning af vores produkter til de regionale præferencer, som vi opererer under. Vi overholder alle de nødvendige standarder for regulering og databeskyttelse, der kræves for at markedsføre og vedligeholde produkter af høj kvalitet, og vi har regulatorisk personale og et dygtigt softwareudviklingsteam til at sikre dette. Vores hovedkontor ligger i København, Danmark.